tisdag 18 augusti 2009

Sublimering

Sublimering är ett begrepp som infogades av allas våran mysfarbror herr Freud. Väldigt kort går det ut på att vi omvandlar våra naturliga djuriska drifter (att vilja knulla och slåss) till energi att göra annat när vi inte kan få utlopp för dem som vi skulle vilja. Alltså, när man lägger ner arbete, själ och hjärta på något som inte är våld eller sex så är det sublimering. Enligt Freud skulle det inte finnas någon kultur överhuvudtaget utan sublimering.

Jag vet inte hur väl det stämmer, är det så att de som ligger mindre skapar mer? I så fall är det ju verkligen guld och det är som om Herr Freud själv bara står där och gör inget annat än öser mängder med vatten på min lilla kvarn. Fast i längden håller det inte, kolla in random rockgud, de lär ju ha tonvis med sexdrifter om det ska bli något över att sublimera bort på att skriva nya låtar efter alla groupies och trashade hotellrum.

Men kommer ni ihåg det där avsnittet av Seinfeld när George slutar ligga och helt plötsligt blir mycket smartare och lär sig massa saker? Hmm, hmm, han har nog rätt iallafall, gubben Freud.

Lots of sex is bad, m'kay? Du blir smartare och skapar mer on du kanaliserar all energi du slösar bort på simpelt liggande på något lite mer kreativt. Sublimering är the shit.

Inga kommentarer: